donderdag 4 oktober 2012

Motiveren als manager...


Kun je als manager je mensen motiveren? Het ontnuchterende antwoord is: nee, want echte motivatie zit van binnen. Moet je dan langs de zijlijn staan toekijken? Natuurlijk niet. Het is de uitdaging om motiverende werkomstandigheden te creëren. En dat vraagt om een motiverende leiderschapsstijl.

Maar wat is motiverend leiderschap? En - wellicht nog veel belangrijker - is het doen en laten van de leidinggevende überhaupt belangrijk voor het gevoel van motivatie en betrokkenheid van de medewerkers? Het antwoord daarop is JA! Uit onderzoek komt naar voren dat bijna alle ondervraagden (95%) aangeeft het zeer eens te zijn met de stelling: mijn motivatie en mijn betrokkenheid bij het werk en de organisatie, worden het meest bepaald door de stijl van leidinggeven van mijn manager. Het onderzoek toont verder aan dat een motiverende leiderschapsstijl helemaal niet zo ingewikkeld en ongrijpbaar is als het wellicht lijkt. Deze stijl van leidinggeven wordt bepaald wordt door een aantal factoren. Factoren die prima te ontwikkelen zijn.

De 10 basisprincipes voor motiverend leiderschap:
1. Geef oprecht aandacht aan je mensen: iedereen wil gezien worden en daarmee appelleert aandacht geven aan onze basisbehoefte aan erkenning.
2. Over erkenning gesproken: handel naar het ‘voor wat, hoort wat’ principe. De medewerker levert arbeid, jij ontzorgt hem of haar.
3. Houd je mensbeeld eens tegen het licht: wat je van iemand vindt straal je in het contact onbewust uit!
4. Delegeer waar mogelijk, want delegeren is een ultieme blijk van vertrouwen.
5. Waar stuur je op? Macht of gezag? De meeste medewerkers zijn allergisch voor macht. Kijk eens of je het op gezag voor elkaar krijgt.
6. Organiseer de onderlinge samenwerking. We hebben maar al te vaak het idee dat onderlinge wrijving veroorzaakt wordt door botsende karakters. Niets is minder waar.
7. Geef zelf het goede voorbeeld. Je bent meer role model dan je denkt.
8. Ontwikkel een visie op de toekomst en draag die met verve uit.
9. Ga moeilijke beslissingen niet uit de weg. Dus hak die knoop eens door.
10. En tot slot: het gebruik van een beetje humor doet wonderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten